19 Οκτ Συνάντηση ΣΕΜΜΘ – Δήμου Νευροκοπίου και τοπικών φορέων για τα Λατομεία στον Βώλακα
Στην περιοχή του Νευροκοπίου και ειδικότερα του Βώλακα Δράμας, λειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια πάνω από 15 λατομεία, δίνοντας ένα σημαντικότατο ποσοστό της παραγωγής μαρμάρου της Ελλάδος, παράλληλα όμως δημιουργώντας κάποιες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.
Με στόχο την αρμονική συνύπαρξη των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης (ΣΕΜΜΘ) με τον Δήμαρχο Νευροκοπίου, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικούς φορείς, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή» τομή και να επιλυθούν τα προβλήματα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, τέθηκαν επί τάπητος τα θέματα που έχουν ανακύψει από τη λειτουργία των λατομείων και σε πρώτη φάση συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας (μία από τον ΣΕΜΜΘ και μία από τις τοπικές αρχές) με στόχο:
- A) Προτάσεις και λύσεις για την ομαλή συνύπαρξη των λατομείων με την κοινωνία
- B) Προγραμματισμό και οργάνωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη και προβολή της τοπικής κοινότητας.
Στην συνάντηση ήταν οι: Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου κ. Ιωάννης Κυριακίδης, ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Σιουμάνης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Βώλακα κ.Δημήτριος Σίγγος, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κα. Μαρία Τόλιου, κ. Γεώργιος Μιρκού, κ. Χρήστος Τσέρνιος και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας. Τον ΣΕΜΜΘ εκπροσώπησαν η πρόεδρος κ. Ιουλία Χαϊδά και οι κκ. Πάνος Ηλιόπουλος, Αναστάσιος Νικολαΐδης και Χαράλαμπος Αλμπανόπουλος.
Σίγγος: «Δεν ήμασταν ποτέ κατά της λειτουργίας των λατομείων. Είμαστε υπέρ της λύσης του να συνυπάρξουμε».
Το stonenews.eu επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Βώλακα, κ. Δημήτριο Σίγγο, που αναφέρθηκε σε δηλώσεις του, στην προαναφερθείσα συνάντηση και τι συμφωνήθηκε καθώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινότητα, αλλά και στη διάθεση που υπάρχει προκειμένου να επιλυθούν.
Μετά από πάρα πολλά χρόνια παρουσίας των λατομείων, έχουμε κάποια προβλήματα σχετικά με την εξόρυξη στα λατομεία. Σε όλη την Ελλάδα δεν υπάρχει χωριό με τόσα λατομεία και ταυτόχρονα χωριό που να είναι τόσο κοντά στα λατομεία, κάτι που εντείνει το πρόβλημα».
Τα βασικά προβλήματα, σύμφωνα με τον κ. Σίγγο είναι η σκόνη και τα στείρα υλικά (κοινώς τα μπάζα).
«Δεν έχει υπάρξει λύση σ’ αυτό. Υψομετρικά, ο οικισμός είναι πιο χαμηλά από τα λατομεία, υπάρχουν στείρα υλικά και με τις βροχές θα πρέπει να προσέχουμε και για πλημμυρικά φαινόμενα. Σαν κάτοικοι της περιοχής δεν ήμασταν ποτέ κατά της λειτουργίας των λατομείων και ούτε είμαστε και τώρα. Είμαστε υπέρ της λύσης του να συνυπάρξουμε. Είναι το λατομείο στη μία πλευρά και στην άλλη το δάσος.
Με κοινή συναίνεση έγινε αυτή συνάντηση και αποφασίσαμε να συσταθεί από δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους καθώς από ανθρώπους του συνδέσμου Μαρμάρου, μια ομάδα εργασίας. Είναι πολύ θετικό που έγινε μια συζήτηση μεταξύ των πλευρών. Να υπάρχει σεβασμός και να συνυπάρξουμε. Από τη μία είναι η σκόνη και τα μπάζα που πρέπει να βρεθεί μία λύση και από την άλλη είναι ο οικισμός και το προστατευόμενο δάσος, για να υπάρχει μέλλον. Θα πρέπει να βρεθεί μία λύση για τα στείρα υλικά. Όπως είπα και πάλι δεν είμαστε κατά της λειτουργίας των λατομείων, καθώς κερδίζει όλη η Ελλάδα.
Το stonenews.eu επικοινώνησε με την πρόεδρο του ΣΕΜΜΘ κ. Ιουλία Χαϊδά η οποία δήλωσε:
«Κατανοούμε απόλυτα τις ανησυχίες των κατοίκων, άλλωστε από την στιγμή που δεχθήκαμε πρόσκληση για αυτή την συνάντηση, ανταποκριθήκαμε άμεσα. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου διατηρεί εδώ και πολλές δεκαετίες άριστες σχέσεις με την τοπική κοινωνία και το ίδιο επιθυμεί και για το μέλλον. Η επόμενη μέρα είναι κοινή για όλους μας, τόσο για τις επιχειρήσεις μαρμάρου της περιοχής όσο και για την τοπική κοινωνία. Σαν σύνδεσμος συμφωνούμε κ θα βοηθήσουμε να αδειοδοτηθούν τα απαραίτητα έργα υποδομών (ασφαλτόστρωση κοινόχρηστων δρόμων) για τη μείωση της σκόνης και προληπτικά αντιπλημμυρικά έργα στον περιφερειακό δρόμο. Δεσμευόμαστε επίσης να καλέσουμε τις επιχειρήσεις του κλάδου (μέλη και μη μέλη του ΣΕΜΜΘ) να λάβουν περισσότερα μέτρα για την αποφυγή όχλησης των κατοίκων. Ήταν πολύ καλή ιδέα του Δημάρχου κ. Ιωάννη Κυριακίδη να δημιουργηθούν οι ομάδες εργασίας από τις οποίες πιστεύω ότι θα βγει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα κ ειδικά η διοργάνωση κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων θα δώσουν ένα επιπλέον όφελος στην τοπική κοινωνία από την συνέργεια με τον κλάδο μας».