23 Οκτ Μάρμαρο, ένταξη σε μαρμαροφόρες περιοχές και μαρμαρογενετικές επαρχίες
Πηγή: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
Αρθογράφος:
Λατομείο Ariston. Γρανίτης Δράμας, τύποι ARISTON,
VENUS και GALAXY. (ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ-ΓΡΑΝΙΤΕΣ)
(Photo by Tzeferis P.© )
Ο όρος μαρμαροφόρο κοίτασμα χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει ότι ο εξορυσσόμενος τύπος ή τύποι μαρμάρου είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμοι. Άλλως γίνεται λόγος για μαρμαροφόρα εμφάνιση. Ο όρος μαρμαροφόρο κοίτασμα είναι αντίστοιχος με τον όρο μεταλλοφόρο κοίτασμα, με την διαφορά ότι η περιεκτικότητα κοιτάσματος σε μέταλλο %, αντικαθίσταται με το συντελεστή εξορυξιμότητας % σε υγιή ογκομάρμαρα.
Δύο μάρμαρα ανήκουν στον ίδιο τύπο, όταν συμπίπτει η γένεση και η γεωλογική ηλικία και ταυτίζονται ή κυμαίνονται σε στενά όρια το χρώμα, η σύσταση, η δομή και τα φσικομηχανικά τους χαρακτηριστικά. Δύο μάρμαρα μπορούν να είναι του ίδιου τύπου και να ανήκουν σε ξεχωριστά κοιτάσματα και μάλιστα διαφορετικών μαρμαροφόρων περιοχών. Στην περίπτωση αυτή γίνεται λόγος για ομόλογα μάρμαρα. Για παράδειγμα, τα λευκά μάρμαρα Λιμνιάς Καβάλας, Λιβαδερού Δράμας και Μετάλλων Σερρών είναι ομόλογα και εντάσσονται στις μαρμαροφόρες περιοχές ορέων Λεκάνης, Φαλακρού όρους και Μενοίκιου όρους αντίστοιχα.
(Photo by Tzeferis P.© )
B. Μάρμαρα Ζώνης Aξιού, με 3 επαρχίες, εδώ ανήκουν οι τραβερτίνες Αλμωπίας και τα μάρμαρα Νάουσας κι Εδεσσας.
Γ. Μάρμαρα ενδιάμεσης μεταμορφικής Ζώνης, με 8 επαρχίες, εδώ ανήκουν οι περιοχές του Πεντελικού Ορους και λοιπές εμφανίσεις Αττικής, τα μάρμαρα των Κυκλάδων, της Μαγνησίας, της Ευβοιας, της Λέσβου, της Ικαρίας κλπ
Δ. Μάρμαρα Ζώνης Ανατολικής Ελλάδας, με 4 επαρχίες, εδώ ανήκουν οι περιοχές της Αργολίδας και Κορινθίας, της Χίου, της Φθιώτιδας κλπ.
Ε. Μάρμαρα Ζώνης Παρνασού-Γκιώνας , εδώ ανήκουν τα μάρμαρα Λειβαδιάς, Αμφίκλειας Φωκίδας, Αράχοβας κλπ.
ΣΤ. Μάρμαρα Ζώνης Ωλονού-Πίνδου.
Ζ. Μάρμαρα Ζώνης Γαβρόβου-Τριπόλεως, με 2 επαρχίες, εδώ ανήκουν τα κοιτάσματα της Τριπολης, της Ρόδου κλπ.
Η. Μάρμαρα Ιονίου Ζώνης, με 3 επαρχίες, εδώ ανήκουν τα μάρμαρα Θεσπρωτίας, Ανατολικής Κρήτης (Σητείας) και Ιωαννίνων (κληματιάς κλπ).
Θ. Μάρμαρα Εξωτερικής Μεταμορφικής Ζώνης, με 3 επαρχίες, εδώ ανήκουν τα μάρμαρα του όρους Πάρνωνα (Αγ. Πέτρου, Καστάνιτσας, Δολιανών), Σαγιά Μάνης και Δυτικής-Κεντρικής Κρήτης.
Ι. Μάρμαρα Ζώνης Παξών[από τη διατριβή του Δρ. Γεωλόγου Κωνσταντίνου Ρήγα, επιμέλεια: Π. Τζεφέρης ]