20 Ιούν Η αναπτυξιακή προοπτική της Δράμας και ο κλάδος του μαρμάρου
Του Νικολαΐδη Αναστάσιου
Υπ. Βουλευτή Κινήματος Αλλαγής Δράμας
Μέλους του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης
Ο κλάδος του μαρμάρου, ένας από τους βασικούς πυλώνες της δραμινής οικονομίας και τα τελευταία χρόνια της κρίσης, έχει αποδείξει, με χειροπιαστό τρόπο, ότι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις μπορούν να σταθούν στα πόδιά τους και να παράξουν προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας.
Με συνεχή και σκληρή δουλειά, το παραγόμενο προϊόν από τα κοιτάσματα του Νομού μας έχει φτάσει να είναι μια από τις πιο συχνές επιλογές σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσα από δυναμικές ενέργειες και πρωτοβουλίες συνδυάζονται η ποιότητα με την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την αξιοποίηση νέων πρακτικών και τεχνολογιών. Με την υιοθέτηση των κατάλληλων πολιτικών σε κεντρικό επίπεδο, είναι σίγουρο ότι ο ισχυρός κλάδος του μαρμάρου στη Δράμα θα μπορέσει να συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη της περιοχής.
Για το σκοπό αυτό απαιτούνται πολιτικές παρεμβάσεις σε μια σειρά ζητημάτων. Χρειάζεται στόχευση, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στον Αναπτυξιακό Νόμο επιχειρήσεις του λατομικού τομέα, να δημιουργηθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα προώθησης του ελληνικού μαρμάρου στο εξωτερικό και να προχωρήσει η διοικητική οργάνωση και αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών, για να μειωθεί ταυτόχρονα η γραφειοκρατία.
Με σεβασμό στο περιβάλλον και με την υγιεινή και ασφάλεια σε πρώτο πλάνο, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης (Σ.Ε.Μ.Μ.Θ.), προσπαθεί συνεχώς για την εξέλιξη του κλάδου, ώστε όχι μόνο να αναδεικνύεται η ποιότητα του μαρμάρου της περιοχής, αλλά και να υιοθετούνται νέες πρακτικές και τεχνολογίες από τα μέλη του. Συνδυαστικά, πάντα, με δράσεις επιμόρφωσης τόσο των ίδιων των επιχειρηματιών όσο και των εργαζομένων, όχι μόνο για την υιοθέτηση κατάλληλων μέσων προστασίας, αλλά και για την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων ασφάλειας. Η εκπροσώπηση του κλάδου στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι σημαντική, όχι μόνο για τον ίδιο τον κλάδο, αλλά για την ευρύτερη οικονομία της περιοχής μας. Άλλωστε, ο Σ.Ε.Ε.Μ.Θ. συνέβαλε καθοριστικά, με τις απαιτούμενες επαφές σε κάθε επίπεδο, στην τελική διαμόρφωση του νέου λατομικού νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε στις αρχές το 2018 (50 χρόνια μετά από τον πρώτο βασικό λατομικό νόμο).
Το ελληνικό μάρμαρο οφείλει να αναγνωριστεί από την Πολιτεία ως Εθνικό Εξαγώγιμο Προϊόν και στον εκάστοτε κυβερνητικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι δεδομένο ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και να διασφαλίζεται και ο εξορυκτικός κλάδος. Στόχος ακόμη περισσότερες επενδύσεις, αλλά και ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας.
Η Δράμα, ο τόπος όπου ζούμε και εργαζόμαστε, έχει προοπτικές ανάπτυξης. Η επίτευξη υψηλών στόχων προϋποθέτει όραμα, γνώση, σχέδιο, εργατικότητα και κυρίως θέληση.
Ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε δημιουργικά στην οπισθοδρόμηση.
Απαιτούνται έργα και όχι λόγια.
Ήρθε η ώρα για νέες ιδέες, νέες πρακτικές, νέες νοοτροπίες και νέα πρόσωπα…