20 Ιούν Τουρκία, η Χώρα του μαρμάρου
Πηγή: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
Αρθογράφος:
Τα λατομεία μαρμάρων και φυσικών λίθων της Τουρκίας σε σύστημα GIS
Το μάρμαρο της Ανατολίας χρησιμοποιήθηκε από όλους τους λαούς που κατοίκησαν εκεί από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα. Τα αγάλματα και τα μνημεία που χρονολογούνται από την εποχή των Χετταίων, των αρχαίων Ελλήνων, των Ρωμαίων αλλά και τα ανάκτορα, τα λουτρά, τα οθωμανικά τζαμιά και οι μιναρέδες των Σελτζούκων Τούρκων, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Δύο από τα επτά αρχαία θαύματα του κόσμου είναι στην Αλικαρνασσό και την Έφεσο. Περισσότερο διάσημος από αυτά ήταν ο Ναός της Αρτέμιδος, ο πρώτος ναός του αρχαίου κόσμου που ήταν κατασκευασμένος από μάρμαρο. Το δεύτερο μνημείο ήταν το περίφημο Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, που ήταν ένας τάφος από αλάβαστρο, 45 μέτρα σε ύψος, που χτίστηκε μεταξύ του 353 και 350 π.Χ., στην Αλικαρνασσό. Επίσης, το θέατρο της Ασπένδου (αρχαία ελληνική πόλη), ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία ελληνικά θέατρα στη Μικρά Ασία. Η Άσπενδος βρίσκεται στην περιοχή της Παμφυλίας, στις όχθες του ποταμού Ευρυμέδοντα (Koprucay), που τότε ήταν πλωτός. Στη θέση της σήμερα βρίσκεται το χωριό Μπαλκίζ. Οι Τούρκοι το λένε Ρωμαϊκό θέατρο…. Έχει χωρητικότητα 15.000 άτομα και έχει μείνει απόλυτα ανέπαφο για 1.800 χρόνια, ενώ οι σεισμοί, οι πόλεμοι και ο χρόνος έχουν καταστρέψει περισσότερα από τα γύρω μνημεία.
Η Τουρκία έχει τεράστια αποθέματα μαρμάρου, τραβερτίνη, όνυχα, φυσικής πέτρας και λοιπών μαρμαρικών πετρωμάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που αναφέρονται στο συνημμένο έντυπο που εκδίδουν οι ίδιοι (υπουργείο οικονομίας), η Τουρκία έχει το 40% των συνολικών αποθεμάτων μαρμάρου στον κόσμο, διαθέτοντας παράλληλα εξαιρετική ποιότητα και μεγάλη ποικιλία από χρώματα και υφές.
Τα συνολικά αποθέματα της Τουρκίας σε μάρμαρο εκτιμώνται σε περίπου 5,2 δισ. m3 ή αντίστοιχα 13,9 εκατ. τον. Η Τουρκία έχει ένα εκμεταλλεύσιμο απόθεμα 4 δισ. m3 μαρμάρου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 2,8 δισ. m3 για τραβερτίνη και 1 δισ. m3 για γρανίτη.
Σήμερα υφίστανται στην Τουρκία πάνω από από 1.500 ενεργά λατομεία μαρμάρου, 2.000 εργοστάσια επεξεργασίας και περίπου 9.000 μικρότερες μονάδες. Το 90% των λατομείων βρίσκεται στα δυτικά της Ανατολίας, κυρίως στις γειτονικές περιοχές του Αιγαίου και του Μαρμαρά. Η παραγωγή των φυσικών πετρωμάτων στην Τουρκία έχει αυξηθεί ραγδαία την τελευταία δεκαετία. Με την εισαγωγή των σύγχρονων εξοπλισμών παραγωγής, η Τουρκία έχει γίνει ένα από σύγχρονα κέντρα παραγωγής φυσικής πέτρας στον κόσμο.
Οι αυξήσεις στην παραγωγή, δυναμικότητα του κατασκευαστικού κλάδου στην εγχώρια αγορά
και η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών έχουν συμβάλει στην ευρεία διάδοση της χρήσης της φυσικής πέτρας ως δομικό υλικό στη γείτονα χώρα. Παράλληλα με την αύξηση τόσο της εγχώριας όσο και της διεθνούς ζήτησης, η τουρκική βιομηχανία μαρμάρου έχει να επιδείξει σημαντικές επιδόσεις και από την άποψη της ποιότητας και της παραγωγικής ικανότητας.
Οι Τούρκοι κατασκευαστές προϊόντων μαρμάρου έχουν σήμερα επίγνωση της σημασίας της ποιότητας. Χρησιμοποιούν τις πλέον προηγμένες τεχνολογίες επεξεργασίας, πλήρως ηλεκτρονικές και πλήρως αυτοματοποιημένες. Η συνολική παραγωγική ικανότητα της Τουρκίας σε μαρμαρικά προϊόντα είναι σήμερα 6.500.000 m2 και για γρανίτη 10,5 εκατομμύρια m2.
- Turkish Marble, Natural Stone and Machinery Manufacturers Association, www.tummer.org
- Ministry of Energy and Natural Resources, www.enerji.gov.tr
- Τουρκικός Ορυκτός Πλούτος: είδες η Τουρκία;
- Gold Mining στην Τουρκία